Een hart voor het personeel uit de woonzorgcentra!

Met een krantje voor het personeel zetten enkele familieleden de eerste stappen naar een warme bedankingsactie voor de personeelsleden van wzc Sint-Mathildis (GZA-groep) in Boechout. Wij van Genscom en Happiedays volgden in hun spoor.

Eddy: “Er was het applaus en de witte lakens, maar ook zagen we dat familieleden bloemen en chocolaatjes brachten de afgelopen maanden. Tijd voor een gecoördineerde bedankingsactie dachten wij. Zo vroegen we aan de families van de 125 bewoners of ze een klein bedragje wilden schenken. We haalden al heel snel 2000 euro op, een mooi bedrag om iets mee te doen!
We maakten een groot spandoek dat een plaatsje zal krijgen in de inkomhal en bestelden voor iedere medewerker een rugzak met een verzorgende handgel, chocolaatjes en… een bedankingskrantje. Ook de bewoners krijgen dit krantje als aandenken!

We kwamen bij Happiedays terecht via de actie Granniedays, waarmee een aantal familieleden een krantje maakten voor de bewoners in het woonzorgcentrum. Zelf maakte ik ook enkele krantjes voor mijn schoonouders. Ik vind het een makkelijk systeem om mee te werken en was dan ook gemotiveerd om dit voor iedereen te maken. Bovendien valt ook de prijs reuze mee!“

Emotionele reacties op het bedankingsmoment

In het grootste geheim bereidden enkele families een bedankingsactie voor. Ze maakten spandoeken en tekenden een groot hart op de parking. De personeelsleden werden uit het woonzorgcentrum gehaald en op een daverend applaus ontvangen. “Het liefst van al waren we met alle families tegelijkertijd afgezakt en hadden we een ketting rond het woonzorgcentrum gevormd om jullie letterlijk te omarmen”, zegt Willy in zijn speech. “Helaas kan dit niet door de coronamaatregelen. Laten we hopen dat we tegen het einde van het jaar onze geliefden mogen omarmen in het wzc. Daar kijken we echt wel naar uit."

Het respect voor het verzorgend personeel en de directie is groot. Ze hebben echt wel alles in het werk gesteld om de familieleden hier te verzorgen. Het personeel is zichtbaar geëmotioneerd door deze warme actie. De coördinator bewonerszorg zegt het zo: “We hebben er echt alles aan gedaan om het virus uit het wzc te houden. Het personeel is heel voorzichtig in de contacten, zowel binnen als buiten het woonzorgcentrum. We hebben ook steeds kunnen testen en hadden voldoende materiaal ter beschikking vanuit de GZA-groep. We hebben ook steeds onze deuren open gehouden, toch voor de families van mensen die aan het einde van hun leven waren. Deze actie doet natuurlijk heel veel deugd! Je voelt het respect van de families, ook al duurt het allemaal lang.”

Dit respect hebben de medewerkers duidelijk gemist in de vele uitlatingen in de pers en dat zit hen hoog. “Ik durf zelf niet meer te zeggen dat ik in een woonzorgcentrum werk tegen vrienden en kennissen. Het is precies of het geen eervol beroep meer is. Nochtans doen we elke dag ons uiterste best om de mensen een fijn verblijf te geven.”

Laat ons dan maar een lovend artikel schrijven. Omdat de zorgverleners en de directies dit verdienen, hier in Sint-Mathildis, in alle wzc’s van GZA en in de 200 andere woonzorgcentra die bij ons hun bewonersboekjes vormgeven en drukken en ons zo een inkijk geven in de vele prachtige initiatieven die er elke dag genomen worden. En bij uitbreiding in alle andere wzc’s! En ja, zo’n bedankingskrantje voor alle personeelsleden en bewoners doet deugd. Wij waren er getuige van!

Tiffany Loopmans en Koenraad Coppens
Genscom nv

Share This

Heb je een interessant project gezien en ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie?

We komen graag bij je langs voor een vrijblijvend gesprek.


MAIL ONS: info@genscom.be

BEL ONS: +323 210 08 54