Waarom een schoolkrantje een must-have is

De lancering van de nieuwe schoolkrant

Een schoolkrantje, iets van vroeger? Nee hoor, een schoolkrant is net hét totaalplaatje van de school. Het krantje zorgt ervoor dat kinderen, leerkrachten en ouders zich betrokken voelen met de school. Zo zijn zowel kind als ouder op de hoogte van alles wat in de school leeft. Het ‘BOSblad’ van de Dr. Bosschool uit Utrecht is hiervan het levende bewijs. Twee weken geleden ging de schoolkrant voor het eerst in druk bij Genscom. Waarom is een eigen krantje voor een school een must-have? Je leest het hier.

Eerste editie BOSblad

Een gedrukte krant is nog steeds een belangrijk communicatiemiddel. Dat dacht de ouderredactie van de Dr. Bosschool ook. Er bestond al een schoolblad, maar de redactie wilde graag een nieuwe krant uitgeven die voor iedereen toegankelijk is. Deze krant zou aantrekkelijk en goed scanbaar worden, met speelse accenten erin. Dit alles werd gerealiseerd door schoolthema’s, interviews, leuke weetjes en puzzels in een kleurrijk geheel te steken. Om de krant af te stemmen op kinderen tussen 4 en 12 jaar, stelden de ouders een kinderredactie samen. Op die manier bepalen de kinderen samen met hun leerkrachten de inhoud van de krant. Het ontwerp kwam tot stand in samenwerking met Genscom, die de ouderredactie ondersteunt in de opmaak en het drukwerk van de schoolkrant. Genscom zette het idee om in een fris, kleurrijk en speels ontwerp, zonder het krant-karakter uit het oog te verliezen. De eerste editie van het BOSblad is een herfsteditie: herfstblaadjes en dieren kleuren vrolijk de nieuwe krant. Bovendien is de krant gedrukt op klimaatneutraal papier, ecologisch dus!

Een enthousiast onthaal

De lancering van het BOSblad werd een knaller. De ingang van de school werd versierd met krantjes en iedereen kreeg een exemplaar van het BOSblad. De reacties zijn lovend: ‘Wat een briljante en gave schoolkrant’ en ‘Wat een ontzettend mooi blad en mooie happening heeft de school er van gemaakt’, kinkt het. Kinderen, ouders en leerkrachten zijn dus aangenaam verrast door de nieuwe krant: zowel de inhoud als de opmaak valt bij hen in de smaak. De krant is een echte meerwaarde voor de school en brengt iedereen dichter bij elkaar.

6 tips voor een leuke schoolkrant

  1. Zet schoolthema’s in de kijker. Kijk ook wat er leeft onder de kinderen.
  2. Interview leerlingen, leerkrachten of eventueel ouders en laat hen aan het woord. Neem foto’s van hen en plaats deze in de krant. De meeste kinderen zullen het leuk vinden als ze zichzelf in de krant zien staan.
  3. Gebruik verschillende rubrieken die in elke editie terugkomen, zoals bijvoorbeeld een liedjesrubriek, boekenrubriek, moppenhoekje etc.
  4. Plaats een aantal puzzels, raadsels en kleurplaten in de krant. Kinderen doen niets liever dan puzzelen en kleuren. En zo wordt de krant ook nog nuttig gebruikt!
  5. Last but not least: zorg voor een kleurrijke en speelse lay-out! Deze kan je laten verzorgen door Genscom, die een unieke opmaak voor je (school)krant ontwerpt.
  6. Voila, nu kan je zelf aan de slag om een eigen (school)krant te maken. Geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op via koenraad.coppens@genscom.be

Share This

Heb je een interessant project gezien en ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie?

We komen graag bij je langs voor een vrijblijvend gesprek.


MAIL ONS: info@genscom.be

BEL ONS: +323 210 08 54