Kerk & Leven

Elke parochie haar eigen krant

Wekelijks 230.000 ex. in +/- 500 verschillende versies.

De case 'Kerk & Leven' illustreert goed hoe we samenhorigheid en verbondenheid kunnen creëren in een grote gemeenschap. Dat doen ze door elke week in elk van de 230.000 kranten zowel over het gemeenschappelijke nieuws te berichten dat de hele community aanbelangt, als over het lokale nieuws dat enkel de plaatselijke gemeenschap interesseert.

Honderden redacteurs

De combinatie van een slim content management systeem en digitaal printen laat honderden plaatselijke redacteurs (vrijwilligers) en informatieverschaffers toe op een vlotte manier hun teksten, berichten, foto's, illustraties - en zelfs lokale advertenties - te plaatsen in de editie van hun regio.

Multiredactie

Vernieuwend is dat nationaal en lokaal nieuws (in bijna 500 verschillende versies) probleemloos in één krant verenigd worden. De plaatselijke redacties laten de lezer kennismaken met het gemeenschapsleven in zijn/haar buurt: het verenigingsleven, sociale acties, weetjes, verslagen van activiteiten, een activiteitenkalender, nuttige contactadressen… De nationale redactie verzorgt de berichtgeving van de hele gemeenschap. De parochies zorgen voor het lokale nieuws.

Genscom zorgt ervoor dat lokale medewerkers in een online communicatietool zelf hun pagina’s inhoudelijk en grafisch kunnen vormgeven. Deze manier van werken noemen we 'multiredactie', omdat iedereen met toegang tot het online systeem een bijdrage kan leveren aan dat deel van de oplage dat voor zijn specifieke doelgroep bestemd is. Wanneer de parochieverantwoordelijke goed voor druk geeft, wordt het drukproces automatisch in gang gezet.

Voorgesorteerd per postronde

Op de voorpagina van elke krant worden de naam en het adres van de bestemmeling/abonnee geprint. Wat maakt dat elke krant van de 250.000 exemplaren uniek is. De krant hoeft dus ook niet ‘verpakt’ te worden in een enveloppe of blister. Bovendien rollen de kranten van de pers in de volgorde van de postrondes van elke postbode in Vlaanderen. De postrondes worden wekelijks softwarematig gesynchroniseerd met bpost. Omdat er niet meer gesorteerd moet worden, kan de post de meest gunstige tarieven voor postale distributie aanbieden.

Lezerstrouw en communitybuilding

Uit onderzoek en vergelijkende studies is gebleken dat het in hoofdzaak de lokale content is die ervoor zorgt dat Kerk & Leven nog altijd het meest gelezen weekblad van het land is, met een uitzonderlijke lezerstrouw. Het is daarom dat Halewijn, de uitgever van Kerk & Leven, geopteerd heeft voor het systeem van multiredactie (nationale en multilokale content), gecombineerd met digitale rotatie.

Share This